Dircom Catalunya

“La millor estratègia és expandir la divulgació científica”

31 maig, 2021 | Dircom Catalunya

Entrevista a Begoña Gómez, directora de Comunicació i Relacions amb Pacients del Grup Novartis España

La pandèmia del coronavirus ha posat en el focus mediàtic com mai abans la indústria farmacèutica. Això li ha permès aconseguir que la recerca científica sigui més reconeguda que mai i demostrar que la indústria juga un paper clau en la salut de la població, però també li ha obligat a enfrontar-se a nous riscos reputacionals. Com ho ha viscut a nivell comunicatiu Novartis, una de les majors farmacèutiques del món? Ho parlem amb Begoña Gómez, directora de Comunicació i Relacions amb Pacients del Grup Novartis España.

Com ha afrontat Novartis aquest sobrevingut protagonisme mediàtic?

Des de Novartis ho hem afrontat amb positivitat, transparència i proactivitat. La crisi sanitària ha permès donar visibilitat i posar en valor la importància de continuar invertint en recerca per avançar en el coneixement científic. La pandèmia ha donat major visibilitat a l’acompliment i labor que realitzem les més de 2.000 persones que treballem a Novartis Espanya. També les que ho fan, en general, en tota la indústria farmacèutica i en l’ecosistema sanitari per contribuir a millorar la vida de les persones.

Fins a quin punt el coronavirus ha silenciat altres malalties? Heu hagut de canviar les campanyes de comunicació d’iniciatives vinculades a altres malalties?

Per sort, durant tota la pandèmia, a Novartis no hem parat cap dels nostres assajos clínics, destinats a investigar altres patologies. En aquest sentit, el 2020 invertim 97 milions d’euros en I+D+i i duem a terme un total de 220 assajos clínics, i prop del 60% en fases primerenques de la recerca (fases I i II). En aquesta mateixa línia, durant l’últim any hem seguit endavant amb la comunicació de campanya i iniciatives vinculades a altres malalties com, per exemple, la migranya (#MiMigrañaEs), la degeneració macular associada a l’Edat (#MuchoPorVer), la retinopatia diabètica (Abre los ojos), les malalties rares oculars (Ilumina la vida) o el càncer de mama metastàtic (Ni vencedoras, ni vencidas), en col·laboració amb associacions de pacients i societats científiques. És cert que el coronavirus ha tingut un efecte negatiu sobre la capacitat del sistema sanitari per atendre amb normalitat tant el diagnòstic com el tractament de moltes malalties cròniques diferents a la COVID. Però professionals sanitaris, gestors i empreses hem fet un gran esforç per minimitzar les conseqüències i recuperar la normalitat assistencial al més aviat possible.

En els últims mesos han estat les vacunes contra la Covid les protagonistes. Novartis no compta amb una unitat de negoci de vacunes, però ha decidit contribuir a la fabricació de dues d’elles. Fins a quin punt hi ha col·laboració i comunicació entre les diferents empreses farmacèutiques?

La pandèmia ha demostrat la importància de cooperar i col·laborar a tots els nivells per donar resposta a les necessitats més urgents. I, en el sector de la indústria farmacèutica, això s’ha vist reflectit en el suport que hem brindat companyies com Novartis i d’altres per contribuir a la producció i fabricació de vacunes. Això no hauria estat possible sense la coordinació i comunicació de la indústria. Aquesta coordinació ja existia abans de la pandèmia, a través d’associacions com Farmaindustria, però s’ha reforçat molt més amb l’arribada del virus.

A conseqüència d’aquest sobtat protagonisme mediàtic, la indústria farmacèutica també s’ha posat en qüestió i la reputació d’algunes empreses ha quedat tocada. Fins i tot s’ha creat un estat d’opinió favorable a la suspensió de les patents. Com treballa Novartis contra els riscos reputacionals o per evitar que s’imposin uns certs estats d’opinió que poden tenir conseqüències a llarg termini?

A Novartis creiem que les millors eines per contrarestar possibles riscos reputacionals són la comunicació i, sobretot, una comunicació basada en la transparència. Davant el soroll informatiu ocasionat durant tota la pandèmia, ha estat especialment important afrontar la desinformació sobre salut i ciència. Hem ajudat la societat a saber contrastar i triar fonts fiables d’informació per evitar la propagació de rumors i notícies falses.

Amb la pandèmia també han guanyat visibilitat les postures negacionistes, antivacunes o contràries a la ciència. Com treballen per respondre a aquest fenomen? Quina és l’estratègia?

La millor estratègia, en línia amb el que comentava fa un moment, és expandir la divulgació científica per fer accessible el coneixement científic a la societat interessada a entendre o informar-se sobre salut i ciència. I, llavors sí, a partir d’aquí, decidir la seva postura i punt de vista lliurement.

La transparència, la proximitat amb els interlocutors i la proactivitat són elements clau en comunicació, però fins a quin punt poden aconseguir-se en la comunicació farmacèutica, amb una regulació legal tan forta?

Des de la indústria farmacèutica hem de procurar ser el més transparents i pròxims a la societat en general, i als pacients en particular, en tot allò que sigui possible dins del marc regulador que guia la nostra activitat. A Novartis creiem fermament en l’aportació de valor dels nostres productes a la societat i al sistema públic de salut, i creiem també que la transparència ajudarà, sens dubte, al fet que aquest valor sigui millor conegut per l’opinió pública. En aquesta línia, al setembre de 2020 presentem un nou Codi Ètic creat en col·laboració amb els nostres col·laboradors i que conté els nostres principis, compromisos i expectatives de conducta empresarial ètica amb la finalitat de guiar tot l’equip a prendre les decisions correctes en situacions de risc. També en aquest àmbit, el 2020 presentem la primera edició de La Huella, una iniciativa que suposa un pas al capdavant de la companyia per mostrar el nostre compromís social i impulsar la responsabilitat compartida i el diàleg amb la societat. Amb La Huella, que suposa un nou concepte de comunicació per a nosaltres, reflectim el nostre impacte social, mediambiental i econòmic a través d’un estudi amb dades detallades sobre la nostra activitat a Espanya. Aquest impacte, a més, es materialitza, es fa present en una pel·lícula, titulada ‘El mismo día, la misma hora’, que explica una història d’amor en la qual es reflecteixen els diferents valors que mouen Novartis en la seva activitat diària per reimaginar la medicina per millorar i prolongar la vida de les persones.

Quins creus que són els reptes de futur per a la comunicació de la indústria farmacèutica?

Des d’un punt de vista de comunicació, els reptes de futur de la indústria farmacèutica, o alguns d’ells, són tres: en primer lloc, ser capaços d’acostar la nostra ciència, la nostra recerca i el nostre treball a la societat per a fer accessible el coneixement científic i posar en valor la seva importància per complir el nostre propòsit: reimaginar la medicina per millorar i prolongar la vida de les persones. En segon lloc, donar visibilitat a l’impacte positiu de la nostra activitat més enllà de l’àmbit econòmic, centrant els nostres esforços de comunicació a donar a conèixer, amb un clar focus en la sostenibilitat, la nostra contribució a la societat i al medi ambient. Finalment, ser capaços de superar la barrera de l’opacitat i la falta de confiança, i continuar avançant cap a una comunicació basada en la transparència.

Etiquetas:

Agenda

Actualitat

Actualidad relacionada