Dircom Catalunya

La centralitat del propòsit de marca i com comunicar-lo amb formats innovadors de branded content centren el Zoom Marques 2021

28 abr., 2021 | Dircom Catalunya

  • Ana Palencia d’Unilever, Carlos Sánchez-Llibre de Bakery Group i Marc Ros d’AFTERSHARE.TV i BCMA Spain han participat en la taula rodona moderada per la periodista Leticia Iglesias

Professionals i directors de comunicació, publicitat, màrqueting i del sector audiovisual han assistit aquest matí a la 8a edició de Zoom Marques, la trobada anual organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya en col·laboració amb Dircom Catalunya, Foment del Treball Nacional, el Club de Marketing de Barcelona i BCMA Spain.

Sota el títol “Branded Content amb propòsit”, Zoom Marques ha analitzat en una taula rodona la necessitat que les marques comptin amb un propòsit clar per a impactar de manera positiva en l’entorn i en la societat, i respondre així a les demandes d’un consumidor cada vegada més conscient i responsable. Aquest propòsit ha de ser un dels protagonistes de la comunicació de marca, per la qual cosa la sessió ha abordat també com el branded content és clau per a connectar de manera qualitativa amb aquest nou consumidor.

Ha accelerat la covid-19 la recerca d’un propòsit per part de les marques? Pot una marca sense propòsit tenir èxit? Què esperem els consumidors de les marques? Fa falta que comuniquin de manera activa el seu propòsit? De quina forma el branded content és un actiu innovador i eficaç per a connectar amb el consumidor? Quins formats són adequats per al branded content?

Aquestes són algunes de les qüestions abordades en la taula rodona, que ha comptat amb la participació d’Ana Palencia, responsable de Comunicació, Relacions Públiques i Responsabilitat Social Corporativa d’Unilever; Carlos Sanchez-Llibre, cofundador de Bakery Group i de Tomando Conciencia, i Marc Ros, fundador i CEO d’AFTERSHARE.TV i VP de Relacions Institucionals de BCMA Spain. La periodista Leticia Iglesias, actualment editora i presentadora de l’informatiu matinal de Telecinco i ex Directora de Comunicació de Coca-Cola España, ha moderat la sessió.

L’esdeveniment, en format híbrid a causa de l’actual situació sanitària, s’ha celebrat de manera presencial amb aforament reduït, i alhora, s’ha retransmès en streaming gràcies a un innovador sistema de realització audiovisual.

El compte de resultats ja no és l’epicentre de les marques

La pandèmia de la covid-19 ha accelerat la presa de consciència de la urgència d’impulsar una transformació profunda. El canvi climàtic, la revolució tecnològica i les tensions socials i econòmiques, entre altres, són preocupacions que ja afecten la presa de decisions de les marques i dels consumidors.

En aquest nou paradigma, les marques s’erigeixen com a agent clau per a impulsar la transformació i és imprescindible que incorporin un propòsit clar i definit en el seu ADN. L’informe anual “Global Màrqueting Trends 2021” elaborat per Deloitte a partir d’una enquesta a més de 2.500 consumidors i 400 executius de les empreses més rellevants del món, destaca el propòsit de marca com la principal tendència del 2021. L’agilitat, la human experience, la confiança, la participació, la fusió i el talent són les altres tendències que marcaran el màrqueting d’enguany.

Com afirma Marc Ros, “El propòsit d’una empresa és allò per què mereix existir. La pandèmia de la covid19 ha reforçat el fet que el fi ja no justifica els mitjans. Les organitzacions han de redefinir el seu concepte de creixement, més enfocat cap a una consciència major i un impacte menor. Només sobreviuran les marques que siguin capaces de solucionar un problema o que tinguin alguna cosa a millorar en l’àmbit social o ambiental”.

El propòsit de marca ha de formar part de la comunicació de qualsevol empresa o institució, que ja no es limita a promocionar el seu producte, sinó que explica una història que transmet aquest propòsit. Avui dia les marques han de promoure, conscienciar i donar exemple. És el cas d’Unilever, com explica Ana Palencia: “Som una marca amb propòsit des del nostre naixement, encara que no comencem a comunicar-lo fins al 2010, abans que s’establissin els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Actualment és un mandat del nostre president que cadascuna de les nostres marques tingui un propòsit”. Tant és així que segons Palencia “les marques que comuniquen el propòsit estan creixent el doble de ràpid que les que no. Ara els consumidors són més actius i volen connectar amb marques que prenen responsabilitat i penalitzen a les que no ho fan”.

En aquest context, el branded content és un actiu de comunicació de les marques per a connectar amb un consumidor cada vegada més conscient, compromès i exigent. Segons Carlos Sanchez-Llibre, “El branded content és un actiu de comunicació produït per una marca que aporta contingut rellevant i d’interès per a la seva audiència”. Sanchez-Llibre també ha destacat que des de la BCMA presentaran pròximament una metodologia per a analitzar que alineat està el branded content d’una marca amb els seus valors. “És important que totes les marques puguin fer-la servir per a incorporar el propòsit en la seva cadena de valor i ser coherents amb els seus compromisos”.

Els experts de Zoom Marques han coincidit que l’entorn digital i les noves plataformes d’entreteniment estan propiciant un gran camp d’experimentació quant a nous formats de branded content.

 

Etiquetas:

Agenda

Actualitat

Actualidad relacionada